Top

Wat is streamen nou eigenlijk precies?

In dit artikel bespreken we streaming.
Wat is streamen, wat moet je doen om te kunnen streamen en wanneer en waarvoor kun je het gebruiken?

Streamen is het afspelen van (internet)content zonder downloaden en/of uploaden.
In dit artikel bespreken we wat dat precies betekent. Dit doen we in vijf stappen:

  1. Wat betekent streamen en hoe werkt het?
  2. Waarom is streamen handig?
  3. Wat moet je doen om te kunnen streamen?
  4. Toepassingen en mogelijkheden: waarbij wordt streaming gebruikt?
  5. Livestreamen: wat is webcasting?
  6. Wat is Kodi het vroegere xbmc?

1. Wat betekent streamen en hoe werkt het?

Streaming (Engels voor stromen) is het afspelen van bestanden zonder deze eerst op te moeten slaan op de harde schijf.
Dat betekent dat je bijvoorbeeld al muziek kunt luisteren die nog niet volledig naar je computer is verzonden.

De beste analogie van streamen is die van een radio. Je kunt daarmee immers al muziek luisteren zonder dat je die eerst op een CD of cassettebandje hebt opgeslagen (of zelfs überhaupt zonder dat je deze opslaat). Streamen werkt op precies dezelfde manier.

Streamen kan op zeer veel verschillende manieren: via internet, via een intern netwerk of zelfs via een USB-kabeltje. Het populairste en wellicht ook meest bekende is de online videodienst YouTube. Daarmee kun je filmpjes afspelen als deze nog niet volledig op je computer zijn gedownload. In punt 4 en 5 gaan we hier dieper op in.

2. Waarom is streamen handig?

Om deze vraag te beantwoorden is het wellicht het eenvoudigst om een voorbeeld te nemen. Stel dat je op de computer een film wilt bekijken. Je hebt dan twee keuzes: deze eerst volledig downloaden en dan pas kijken, of streamen. Het eerste geval is prima als je de film toch niet direct wilt bekijken, maar als je geen zin hebt om te wachten kun je veel beter kiezen voor streamen.

Ook als je via internet radio wilt luisteren is streamen erg handig. Je hoeft immers niets te downloaden (vaak ofwel illegaal, ofwel duur), en je kunt direct gaan luisteren. Zo kun je gratis muziek streamen via internet. Ook als je iets live wilt bekijken dat niet op TV te zien is kun je kiezen voor streamen. Dat heet webcasting en wordt besproken onder punt 5. Zo ontstond overigens ook één van de eerste streams ooit. In 1991 vonden medewerkers van het computerlab op de universiteit van Cambridge het wel handig om vanuit hun luie stoel te kunnen zien of het koffiezetapparaat al was doorgelopen. Ze installeerden een camera in de koffiekamer, die via het interne netwerk was aangesloten op hun computers. De eerste livestream was geboren.

Het enige nadeel van streamen is dat je kans hebt op schokkerige beelden of geluiden indien de verbinding niet optimaal is. Om dit te voorkomen wordt vaak alvast een klein stukje vooruit ook gedownload en opgeslagen (gebufferd). Zo kan bijvoorbeeld de film zonder mankeren blijven doorspelen als de internetverbinding even wat langzamer is.

3. Wat moet je doen om te kunnen streamen?

Om te kunnen streamen heb je, kort gezegd, een verzender nodig, een ontvanger en een verbinding. Ook is er bij beide partijen speciale streaming software nodig, computerprogramma’s die de stream mogelijk maken. In de praktijk is het gebruikelijk dat er ergens een streaming server staat waar alle te streamen bestanden op slaan opgeslagen. Deze worden dan via internet naar de individuele gebruiker gestuurd.

In de regel merken de meeste consumenten hier allemaal niets van. Wanneer je bijvoorbeeld via YouTube een filmpje streamt zal automatisch de streaming software op je PC worden geïnstalleerd, of wordt je dit vanzelf gevraagd (“Om dit bestand te kunnen downloaden heeft u programma X nodig. Wilt u dit installeren?”).

In sommige speciale gevallen is er meer nodig. Zo wordt streaming vaak gebruikt om videoconferenties te houden. Het kan dan bovendien gebeuren dat de stream beveiligd is, zodat niet iedereen zomaar kan meekijken wanneer er geheime bedrijfsgegevens worden besproken. Hiervoor zijn dan weer aparte programma’s vereist. Toch werkt het in de basis nog altijd hetzelfde.

4. Toepassingen en mogelijkheden:
waarbij wordt streaming gebruikt?

De mogelijkheden en toepassingen van streaming zijn eindeloos. Zo heb je het eerder genoemde YouTube of de videoconferentie, maar ook webcambeelden worden vaak gestreamd. Zelfs beelden van beveiligingscamera’s worden vaak op deze manier overgebracht. Wat betreft de bestanden kun je audio, video en dergelijke streamen.

Ook voor thuisgebruik is streamen erg handig. Via pc naar tv streamen is bijvoorbeeld zeer populair bij mensen die eerst een film op hun computer hebben gedownload en deze dan op het grote scherm willen afspelen. Als je video gaat afspelen via de pc op de tv hoef je immers niet ingewikkeld te doen met films op een video of dvd krijgen voordat je afspeelt.

Een populaire groeimarkt voor streamen is de realtime stream. Daarbij kun je live een film of sportuitzending zien via internet. Hier gaan we bij punt 5 hieronder verder op in.

5. Livestreamen: wat is webcasting?

Een livestream is een stream die live wordt afgespeeld, vaak via internet. Via zo’n livestream kun je een webcast bekijken (een uitzending via internet). Dit is in toenemende mate populair, omdat het een manier van uitzenden is die voor zowel de zender als de ontvanger zeer goedkoop of zelfs gratis kan zijn.

Voorbeelden van dergelijke livestreams zijn uitzendingen van voetbalwedstrijden of andere sportwedstrijden, van concerten of van toespraken.
Ook online films streamen komt steeds vaker voor...

6. Kodi/XBMC mediacenter software

Kodi/XBMC op je Mediaspeler

Kodi/XBMC is wellicht de meest gewilde app van dit moment.
XBMC tegenwoordig Kodi genaamd is een prachtige interface voor je video films en muziek.
Ben je op zoek naar de ultieme mediaplayer met Android dan hoef je niet verder te zoeken.
Voorzien van Kodi welke je een nieuwe film belevenis laat meemaken.
Scroll eenvoudig door je filmhoesjes heen en klik er een aan om meer informatie op te vragen.
Je hoeft niet perse de films zelf te bezitten omdat je met Kodi, dankzij de add ons,
ook kunt streamen vanaf het internet. Vergelijkbaar met het Netflix principe.
Kodi maakt contact met de database op internet en haalt alle informatie voor je op.

Je kunt zelfs een speciale Kodi remote app voor je telefoon of tablet downloaden
(Android en Apple IOS).
Met deze app bestuur je Kodi en krijg je de filmhoesjes en informatie ook op je telefoon of tablet. Scroll en zoek jouw titel.
Met een druk op de knop speelt hij hem af op de tv.